ПО-ДОБРИТЕ!

3 27В деня, от който всички ние ще започнем да плащаме тока с 13 на сто повече, водата – с около 5%, газта – и тя с толкова, премиерът преряза поредната лента на нов участък от магистрала „Тракия”. И не пропусна да назове своите предшественици
НАГЛЕЦИ
Каква точно е идеологията им, с какво се различава от другите тичащи в този коридор, коя класа ще поведат след себе си - все въпросителни, на които, докато отговарят журналисти, социолози, политолози и пр., и ето ти светъл образ като този на Б. Борисов. Само дето той е доста богат човек и има основание да е десен! Дали така стоят нещата с госпожа Капон, с господин Панайотов?
Ние не мислим съвсем така. Вярно е, че магистралите и спортните съоръжения не бяха приоритет за Станишев, но за сметка на това имахме огромен брой инвеститори с 11 млрд. годишен принос, икономически ръст, който ни поставяше на едно от първите три места в съюза, и най-важното – бяхме с 30% по-богати, отколкото сме в настоящия момент.
Да се върнем към обвинението, че скъпият ток е последствие от закон, приет през 2007 г., който дава предимства на възобновяемата енергия, и държавата я заплаща 15 пъти по-скъпо, отколкото тази от АЕЦ „Козлодуй”. Първо, този закон бе наложен от европейската програма „20-20-20”, която изисква 20% от електричеството във всяка страна задължително да бъде от възобновяеми източници. И, второ, ако този закон е бил толкова вреден, макар че, доколкото ни е известно, той така и не проработи, защо герберите не го отмениха? Нали точно заради недоволство от предходните управляващи народът гласува за тях. Нали те обещаваха, че ако им помогнем да победят, ще сложат край на безобразията. Ще разтурят всички ощетяващи ни договори, ще прогонят алчните концесионери, които ни ограбват, ще вкарат в затвора министри, допуснали корупционни сделки. И още – ще направят така, че в средата на мандата им, която вече отмина, ще достигнем средното за Европейския съюз благосъстояние...
Както твърдят експерти, внимателно следящи за изпълнението на предизборните обещания на ГЕРБ, дотук те са успели да се справят с едва 12-13 на сто от тях. Нито здравната реформа тръгна, нито икономиката се възроди, нито спря контрабандата, а безработицата, особено младежката, главоломно расте. И най-важното – живеем все по-трудно. Пропастта между онези, които с лъскави лимузини се кефят на гладкия асфалт към морето, и онези, които преглъщат сух залък и си позволяват месо на два месеца веднъж, е все по-голяма. Богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни и все повече на брой.
Да се върнем към „наглостта” на Станишев. Тогава, когато се е приемал законът за енергетиката, предвижданията са били средната пенсия да продължи да расте и да надмине 500 лв., покупателната способност да се удвои и парите от бюджета да се разпределят справедливо, а не да отиват главно за магистрали. Това първо и, второ, Бойковите юнаци отмениха швейцарското правило и замразиха доходите. Щом това е било възможно, защо да не са спрели действието на този толкова
ГРЕШЕН ЗАКОН
Нали със своите депутати и онези, дето си напазаруваха от РЗС и „Атака”, си разиграват коня в парламента както намерят за добре. Най-малко 60 са лобистките им закони, както твърди опозицията. Наскоро Генерала изпрати бившия шеф на унищожителите на бездомни кучета и настоящ министър Найденов при депутатите и му заповяда да побърза да им предаде, че докато не се постигне пълно разбирателство със защитниците на природата, никакво вето на президента за горите да не се отхвърля. Ние знаем, че Бойко го е страх от улични вълнения и от гнева, особено на поколението на прехода. Защото то е изключително добре информирано и е наясно, че това, което става в родината ни, е всичко друго, но не и демократично управление. Десетина олигарси трупат милиони от курорти и държавни поръчки, а останалите лапат мухите. За месец средно фалират до 3000 малки фирми, а уж управлението е дясно и неговият гръбнак трябва да е средната класа. Нея в родината ни въобще я няма. Тя или се затаила и чака това правителство да падне, че да се даде шанс на всички, а не само на партийците от ГЕРБ, или напуска страната в търсене на препитание нейде по света. Постоянното банално плюене по тройната коалиция е, защото броят на недоволните от днешната власт лавинообразно нараства и тези, които твърдят, че преди три години са живели значително по-добре, са вече близо 70 на сто. Омразата към Станишев е, защото разликата между БСП и ГЕРБ, ако изборите бяха днес, според относително обективни социолози е незначителните 2%.
За да сме честни, няма как да премълчим, че това управление има определени успехи в борбата с престъпността. Поне отвличанията на богаташите спряха. Но както се оказва, крупните далавераджии като Вальо Топлото, бившата шефка на данъчното Мургина, другарката Масларова, бившия военен министър Цонев и т.н. съдът ги оправда като невинни. Съотношението на шумно арестуваните и ефективно осъдените е 10:1.
Като споменахме престъпността, няма как да премълчим актуалния проблем на нашия Генерал. Напористи колеги задават неудобния въпрос: вярно ли е това, което публикуваха немски, а впоследствие и австрийски вестници, заради което той ще бъде привикван в Европейската комисия за борба с организираната престъпност или не? За какво става дума? В доклад на бившия посланик Байърли, излязъл на бял свят от Уикилийкс, се сочи, че Бойко Борисов е свързан с производството на амфетамини, незаконната търговия на нефтопродукти и е прал мръсни пари през банката на Цветелина Бориславова. Твърди се, че сведенията са от агенти на ЦРУ. Тази организация е доста сериозна, за да се занимава с
КЛЕВЕТИ И ИНСИНУАЦИИ
както се опитва да я обвини премиерът.
Запитан как ще коментира американската новина за нашия човек, посланик Уорлик отговори: „С това правителство аз работих добре.” Само от деликатност не последва въпросът: „Като е било така, защо предсрочно ви отзовават?”
Борисов навярно ще се справи и с тази неловка ситуация. Дори да е допускал младежки грешки в началото на прехода, неговите приятели от Европейската народна партия със сигурност ще му ги простят. Разбира се, щеше да му е доста по-лесно, ако Берлускони и Саркози все още бяха фактори в съюза. За нещастие първият има проблеми с правосъдието, а вторият си ближе раните, след като Оланд го надви на изборите и социалистите във Франция взеха цялата власт. Ще му простят и членовете на неговата партия. Защото всичко, което постигнаха – постове, пари, луксозен живот, дължат единствено и само на него. Обвиненията нямат значение и за онази една четвърт от гласоподавателите, които обичат Генерала не заради нещо, а въпреки всичко.
Поскъпването на тока, газта и водата неминуемо ще повлече след себе си ръст на цените на всичко, към което те имат отношение. Затова няма как да не си кажем болката, която е за АЕЦ „Белене”. Ако първоначалният замисъл не бе пресечен от този кабинет, пусковият срок на нашата втора ядрена щеше да е в края на тази година и тогава токът с десетилетия нямаше да скача непоносимо нагоре. Руснаците бяха предвидили в бюджета си 3 млрд. евро, с които да я довършат, и щяхме да им ги връщаме с приходи от продажбите на киловати, произвеждани от самата нея. Такова чудо не се е случвало в света. Затова и силно се надяваме нашите социалисти да съберат необходимите 500 хил. подписа за референдум и въпросът с „Белене” отново да бъде поставен на дневен ред. Защото след 13-процентния токов удар от 1 юли той се превръща в национална кауза.
Добрината на този кабинет според тях самите освен с километри магистрали се измерва и с това, че поскъпването ще бъде компенсирано за около 315 хил. бедняци, на които досега годишно даваха около 280 лв., за да им ги вземат веднага със сметките за осветление и отопление. Но ние питаме: какво става с останалите над милион българи, с доходи под социалния минимум от 211 лв. месечно? Те ще получат ли някакви компенсации? Очевидно не. Тогава, след като имаме последния пример на еколозите в битката им за спасяването за горите и крачката назад, която властниците направиха след уличния натиск, защо пенсионерството организирано да не постави въпроса за размразяване на пенсиите и за еднократна компенсация от 30 на сто за всички пенсии? Нека се спре за малко бурното строителство на магистрали и да се помисли за оцеляването на човешкия индивид. Предвиденото предизборно увеличение на парите ни за 2013 г. няма да бъде дочакано от хиляди наши събратя. Мизерията взема своите жертви. Сега, докато е лято, трябва да се протестира. Защото дойде ли зимата, хем много от нас няма да могат да я изкарат с никаквите си доходи, хем протестите ще са непосилни.
Твърденията на Бойко Борисов, че този кабинет е много по-добър от онзи на Станишев, се потвърждават от странната пасивност. Срещу тройната коалиция, която увеличаваше ежегодно от 1 юли парите ни, пенсионерите протестираха всеки четвъртък. Сега, когато от 1 юли животът категорично поскъпва, цари странно затишие. Питаме се защо. Пенсионерските водачи от страх или поради някакъв интерес се спотайват. Чакаме отговор.

Петьо Дафинкичев


Created by Hologramme